Chleb marchewkowy z pomidorami

Chleb marchewkowy z pomidorami

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 15 dag startej marchewki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • 4 pomidory suszone w oleju

Mąkę pszenną przesiać do miski.

Przygotuj rozczyn z drożdży, cukru niewielkiej ilości mleka. Zostaw do wyrośnięcia na ok 10 minut. Do mąki dodaj sól, rozczyn, obrane i startą marchewkę na tarce o małych oczkach oraz pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać łyżką przez pół minuty – masa nie musi być jednolita. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut od wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Rozciągnąć i złożyć trzy razy na siebie. Oprószyć mąką i włóż do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na następne 40 minut.

Do zimnego piekarnika wstawić żaroodporne naczynie do zapiekania – koniecznie z pokrywką. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni, po 10 minutach od osiągnięcia tej temperatury wyjmij naczynie – pamiętaj, że jest gorący, więc nie zapomnij o grubych rękawicach.

Do gorącego naczynia włóż ciasto, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, następnie odkryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez 20 minut bez przykrycia.

Wyjmij naczynie z piekarnika (nie zapominaj o grubych rękawicach. Odstaw na kilka minut. Tępą stroną noża oddziel chleb od ścianek naczynia. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia

chleb marchewkowy