Burak w kuchni

Burak w kuchni

Ostatnia degustacja potraw w ramach projektu „Jedz smacznie i zdrowo” finansowanego przez Fundację CORDIS już za nami. Tym razem bohaterem dnia był burak.

Dobroczynne działanie buraka jest wskazywane w wielu materiałach z nim związanych. Wskazuje się na jego wpływ na spowolnienie starzenia się, zwiększanie odporności oraz zapobieganie powstawania nowotworów.

Buraki doceniają również dietetycy. Uznawany jest za lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje alergii. Daje uczucie sytości, przyśpiesza przemianę materii oraz daje uczucie sytości.

Tym razem można było spróbować:

  • ciasto z buraków,
  • zupę buraczkową,
  • koktajl buraczkowo-jabłkowy,
  • bagietka z buraczkiem,
  • sałatka buraczano-gruszkowa,
  • sałatka buraczana z rukolą i fetą.

Przepisy zostaną umieszczone w najbliższym czasie na łamach portalu. Zachęcamy do wypróbowania przepisów w domu.