Ciasto z buraczkami

Ciasto z buraczkami

 

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g ugotowanych buraków
  • cukier puder do posypania

Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać.
Jajka ubić z cukrem do puszystości, powoli wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować lub wymieszać łyżką.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Posypać cukrem pudrem.