Sałatka z buraków czerwonych i sera feta

Sałatka z buraków czerwonych i sera feta

 

  • 4 ugotowane buraki średniej wielkości (ok. 0,5kg)
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 15 dag fety (lub sera „typu feta”)
  • 1 spora czerwona cebula
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika
  • 4 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatę przełóż do miski. Obraną cebulę pokrój na cienki piórka. Fetę pokrój na kostkę o boku około 1 cm. Obrane buraki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Sos przygotuj poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Na suchej patelni upraż pestki. Do sałaty dodaj sos, wymieszaj.